MØRKE // ODENSE

Under Spoken Word i Odense inviterede HØRT sammen med kunstkollektivet MYRKR publikum til en mørkning i Det Nordatlantiske Hus. Gennem musik, lydcollager, fælleskab og fortællinger oplevede publikum en nyfortolkning af den gamle nordiske mørkningstradition, hvor man samledes med sine nærmeste ved dagens hæld for at opleve lysets forsvinden og byde aftenen og natten velkommen. Med mørkningen skabte man en naturlig pause i dagen – en stund med sjælefred.

Mørkningen startede med en kort tusmørkevandring mod Det Nordatlantiske Hus, som dannede ramme om mørkningen, hvor lyd, musik og mørke akkompagnerede 3 menneskers personlige historier om det nordiske mørke.

Mørket som meditation

I dag indretter vi ikke vores hverdag efter, hvornår solen går ned, og vi har aldrig haft mere magt over, hvordan vi strækker og bøjer vores dage. Men hvad sker der, når vi fordyber os i mørket, og hvordan påvirker det publikums bevidsthed, sansning og samvær, når de samles i og omkring mørket? Har vi i mørkningen en nordisk meditationsform?

MYRKR undersøger til daglig naturens fænomener i et spændingsfelt mellem kunst, videnskab og hverdagserfaringer. Eventen er skabt med bidrag fra Clémence Wambergue (scenografi) og Lukkif (musik) og er støttet af Spoken Word Festivalen og Nordatlantisk Hus, sidstnævnte lægger hus og udsigt til.